,

Het ‘leed’ dat verborgen suikers heet

“Er zitten geen suikers in deze vruchtenlimonade”,  zegt een vriendin terwijl ze limonade aanmaakt voor haar kind. Ik ben nieuwsgierig en kijk op de verpakking. Met grote letters staat inderdaad op de voorzijde:  “Zonder toegevoegde suikers”.

Bij mij gaan de alarmbellen al rinkelen. Want een limonade kan gewoon niet zoet zijn, zonder dat er echte suikers of kunstmatige zoetstoffen in zitten. Ik draai de fles om en kijk op de ingrediëntenlijst. Ahhh…daar gaan we al. Het hoofdbestanddeel is appelsap concentraat, gevolgd door een paar andere vruchtensapconcentraten.

Het is voor de meeste ouders ook niet altijd makkelijk om door de bomen het bos te zien. En dat is ook heel logisch, want fabrikanten gebruiken handige trucs om jou als consument op een dwaalspoor te zetten. Dat doen ze bijvoorbeeld door claims als  “suikerarm of zonder toegevoegde suikers” te gebruiken. En door allerlei ‘schuilnamen’ voor suiker op de verpakking te zetten. Doe daarbovenop nog de tegenstrijdige berichten in bladen en op internet et voilà…. de verwarring is nu helemaal compleet!

Suiker is suiker

Maar hoe zit het nou echt? Eigenlijk is het heel simpel. Suiker is suiker! Of het nu fruitsuiker, melksuiker, kristalsuiker, kokosbloesemsuiker, honing, agavesiroop  of wat dan ook is. Het levert allemaal in één klap veel energie. Energie om direct te verbranden. En dat wat je niet direct gebruikt, wordt opgeslagen als vet.

Waarom een appel wel een gezonde keuze is en appelsap niet

Weer even terug naar de vruchtenlimonade. Daarin zat voornamelijk appel-  en andere vruchtensapconcentraten. Of te wel fruitsuikers.  Maar hoe komt het nu dat het eten van een appel een gezonde keuze is, maar het drinken van appelsap of een drank met appelsapconcentraat niet?

Het geheim zit hem in de ‘verpakking van suiker”. Wanneer je een appel eet, zitten de suikers van de appel als het ware ‘verpakt’ in de vezels. Je lichaam moet hard aan het werk om de vruchtensuikers vrij te maken en op te nemen. Je suikerspiegel stijgt daardoor veel minder snel dan wanneer de verpakking er niet meer omheen zit,  zoals in sap waarbij we spreken over vrije suikers. Bij het eten van de hele appel komt er steeds een beetje suiker tegelijk vrij; in hoeveelheden die je wel makkelijker direct verbrandt.

Daarbij komt ook nog eens dat je van een appel, door de vezels die er in zitten, sneller vol zit. Daar zal je dan ook niet snel te veel van eten. Sap vult veel minder. Waardoor je met gemak één of meer glazen achter elkaar drinkt en dus ook meer suiker binnenkrijgt.

Wees de fabrikant te slim af

Met al die verschillende schuilnamen  zoals  sacharose, maltose en fructose die fabrikanten gebruiken, is het soms een hele speurtocht om erachter te komen of er wel of geen suiker in jouw product zit. Een handig ezelsbruggetje is: dat wanneer het eindigt op OSE het eigenlijk altijd om suiker gaat.

Wil je echt weten of en zo ja hoeveel er in zit? De snelste en betrouwbaarste manier om hier achter  te komen, is door achterop de verpakking te kijken. Op de voedingswaardetabel,  onder het kopje “waarvan suikers”.  Daarop staat het aantal gram aan suikers per 100 milliliter.  Op deze manier kun je makkelijker producten met elkaar vergelijken en zo betere keuzes maken.

Ook kun je hiermee zelf na gaan hoeveel suiker je kind per glas binnen krijgt. Een bekertje of glas is ongeveer 150 milliliter. Pakjes bevatten vaak meer inhoud.

Hoeveel suiker mag mijn kind eigenlijk

Het WHO (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet ) adviseert om de dagelijkse (vrije) suiker inname van kinderen te beperken tot maximaal 10%. Dit is ten opzichte van hun totale energie inname. Maar bij voorkeur minder dan 5% voor echte gezondheidswinst.

In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld:

  • Dat 4 tot 8 jarigen maximaal 35 gram aan vrije suikers per dag mogen. Dit komt neer op bijna 9 suikerklontjes.
  • Houd je de aanbeveling van 5% aan? Dan mogen 4 tot 8 jarigen bijna 4.5 suikerklontjes per dag, wat overeenkomt met een pakje sinaasappelsap.